Foto: Reuters/Scanpix
Zemestrīces skartajiem reģioniem Japānā ir interese par Latvijā ražotām koka mājām, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

Jau ziņots, ka no 11.līdz 17.jūlijam Kampars kopā ar uzņēmējiem uzturas darba vizītē Japānā.

Ministrs stāstīja, ka Latvijas delegācijā Japānā ir piecas kokrūpniecības nozari pārstāvošas kompānijas, no kurām divas ražo koka mājas.

Otrdienas rītā Kampars un nozares pārstāvji tikušies ar Japānas ārējās tirdzniecības organizācijas "Jetro" pārstāvjiem un pārrunājuši sadarbības iespējas koka māju piegādē Japānas zemestrīces skartajiem reģioniem.

"Patlaban zemestrīces skartajos apgabalos Japānā tiek būvētas pagaidu mājas, bet ilgtermiņā būs nepieciešams būvēt dzīvojamās mājas, un Latvijas nozares pārstāvji ir gatavi iesaistīties," sacīja Kampars.

Koka māju būvniecībā Japāna aktīvi sadarbojas ar Zviedrijas, Somijas un Dānijas kompānijām, taču Japānas pārstāvji atzinuši, ka Latvijas produkti atbilstot viņu prasībām. "Ceru, ka sadarbība izvērtīsies, jo uzņēmēji, patlaban esot uz vietas, redz situāciju un jau veido kontaktus," sacīja Kampars.

Jau ziņots, lai arī kopš postošajām dabas katastrofām Japānā pagājuši jau četri mēneši, Latvijas zāģmateriālu eksports uz Japānu nav piedzīvojis pieaugumu, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Klauss, kurš iepriekš prognozēja, ka eksporta pieaugums gaidāms ilgtermiņā, norādīja, ka "nav jūtams, ka katastrofas likvidācijas sekas būtu ietekmējušas Latvijas kokrūpniecības uzņēmumus".

Viņš arī stāsta, ka šāda situācija nav unikāla Latvijai, jo Somijas un Zviedrijas uzņēmumi sarunās atzinuši, ka arī viņu eksporta apjomi palikuši līdzšinējā līmenī.

Tāpat neesot vērojams pastarpināts eksporta pieaugums, kas varētu rasties, Latvijas kokrūpniekiem izvedot izejmateriālus lielākiem uzņēmumiem ārzemēs, kas apkalpo Japānas tirgu.

Kā ziņots, Japānas piekrasti 11.martā satricinājusi 8,9 balles spēcīga zemestrīce, Tokijā spēcīgi sašūpojot ēkas, kuras cilvēki steigšus pametuši, kā arī izraisot postošu cunami. Bojā gājuši vairāki tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!