RĪSI + NŪDELES ir Āzijas garšu restorāns, kas savu mājvietu radis senā 18. gadsimta namā Liepājā, Pasta un Graudu ielas stūrī. Ar cieņu pret vēsturi un rūpīgu pārbūvi, restorāns ir ieguvis mūsdienīgu un elegantu interjeru, respektējot vēstures liecības gan telpā, gan elementos.
Ēkas pirmssākumi rodami 18. gadsimtā, kur šodien esošajās restorāna telpās darbojies zirgu pasts. Pēcāk, kā runā vēstures liecības, ēkā ir bijušas dažādas darbnīcas - gan skroderu darbnīca, gan apavu darbnīca. Pēdējos 30 gadus telpās ir darbojusies liepājnieku iemīļota kafejnīca “Serenāde”.
Interjera dizainere Žanete Zakovica - Ozoliņa stāsta, ka uzsākot darbu pie projekta bija skaidrs, ka maksimāli izvairīsimies no stereotipiem - tradicionālo Āzijas restorānu interjeru interpretācijas, ar ko visbiežāk asociējas šī reģiona virtuve mūsu platuma grādos. Mērķis bija veidot mūsdienīgu un mājīgu interjeru, respektējot vēstures liecības un papildinot ar elegantiem dizaina elementiem.
Iedvesma interjeram, apdares materiāliem un toņu salikumiem tika gūta no daudzpusīgās Āzijas dabas, ēdieniem un kontrastiem - no rīsu laukiem līdz tuksnešiem. Tādēļ kā vadmotīvs materiālu, toņu un mēbeļu izvēlē kļuva daba, augi, dabīgie materiāli, smilts, māls, akmens un koks.
Veidojot restorānu tika veikta pamatīga pārbūve. Mainīti lielie logi – plastmasas rāmju vietā ievietoti kvalitatīvi koka logu rāmji. Logu ailes ietērptas ozolkoka apdarē ar koka elementiem. No jauna veidotas trīs bāra arkas ozolkoka apdarē. Pārbūvētas un siltinātas grīdas. Mainītas kanalizācijas iekārtas un ventilācija. Demontētas vecās sienas un izveidotas jaunas. Pārbūves laikā sienās, griestos un logu ailēs tika atklāti seni gleznojumi, ko atjaunot diemžēl nebija iespējams.
"Demontējot visu veco sienu apdari, atklājās divas unikālas ēkas sienas, kuras bija iespējams saglabāt un integrēt jaunizveidotajā interjerā kā vēstures liecību par to, cik pamatīgi kādreiz tika būvētas ēkas ārsienas - no laukakmeņiem, dakstiņiem un ķieģeļiem, uz kuriem joprojām labi saglabājušies seno ķieģeļu cepļu gravējumi, un tas viss kaļķa javā. Lai arī sākotnēji nenojautām par šādiem atradumiem, kad pārbūves gaitā atklājās šo seno laiku vērtība, kuru paslēpt būtu grēks, kopā ar restorāna īpašniekiem nolēmām to saglabāt. Arī metāla kolonna tika restaurēta, un interjers tika pie vēl viena vēsturiska akcenta", stāsta Žanete Zakovica – Ozoliņa.
Ergonomika un funkcionalitāte bija vadmotīvi strādājot pie telpu plānojuma. Telpu nelielais izmērs bija izaicinājums, taču dizainerei veiksmīgi izdevās izveidot pietiekami plašu virtuvi, kā arī funkcionālu un ērtu apmeklētāju zāli ar bāra zonu. Tika izbūvētas viesu labierīcības pēc mūsdienu prasībām, kas, kā izrādās, iepriekš tur nemaz nav bijušas.
Restorāna interjers uzreiz ieskauj savā noskaņā, pārliecinot ar konsekvenci, mājīgumu, dabiskumu un terakotas siltumu.
Maksimāli izmantoti dabīgi materiāli. Ozolkoka logu ailes, arkas un galdi tika radīti pēc individuāla dizaina vietējā galdniecībā (AB Galdnieks). Terakotas māla flīzes no Fornace Brioni, kas ir itāļu ģimenes uzņēmuma roku darbs trešajā paaudzē, un izmanto Itālijas ziemeļos iegūtu mālu, to veidojot un apdedzinot gadsimtu senās tradīcijās, flīzētas akcenta sienā. Iedvesmojoties no šo māla flīžu grafikas un ģeometrijas, restorāns tika arī pie vizuālās identitātes – māla bļodiņas (grafiskā dizainere Ilze Šupstika).
Sienas restorānā ir meistaru roku darbs dabīgajā kaļķa apmetumā. Ārdurvis restaurējis mākslinieks Aivars Kleins. Mākslinieks Kleins arī speciāli veidojis izlietnes galdu labierīcībās no simtgadīga masīvkoka.
Restorāna saimniece Agate Kirhnere (Agate ir arī restorāna galvenais šefpavārs) īpašu uzmanību pievērsusi skaistiem traukiem. Tos lielu daļu veidojusi Talsu keramikas darbnīca “Ciparnīca”, savukārt māla vāzes ir keramiķes Rudītes Jēkabsones roku darbs.
Īpašu noskaņu telpā veido daudzpusīgais apgaismojums, kura dimmēšanas funkcijas ļauj spēlēties ar atmosfēras radīšanu. Akcenta gaismas ķermeņi no &tradition Formakami ir dizainera Jaime Hayon modernais skatījums uz klasiskajām Āzijas rīspapīra laternām.
Rezultāts atklāj sinerģiju, kad dizainers prasmīgi uztvēris pasūtītāja vīziju, un pasūtītājs iedvesmojis dizaineri ļauties brīvam ideju lidojumam. Šī projekta veiksmīga norise nebūtu iedomājama bez pasūtītāja lielās uzticēšanās un būvnieku ieinteresētības un iesaistes, lai rezultāts būtu baudāms. Restorāns ir kļuvis par iemīļotu vietu gan liepājniekiem, gan viesiem, kurā var baudīt gardu un kvalitatīvu Āzijas virtuvi.