Būve

Papildināts - LNB būvnieki noliedz, ka vēlētos atteikties no izmaksu indeksācijas

LETA, 23.02.2012

Jaunākais izdevums

Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) iecerējusi ar Kultūras ministriju un Hill International N.V slēgt papildu vienošanos par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas Gaismas pils būvniecību, piedāvājot līgumu sadalīt kārtās un atsakoties no būvizmaksu indeksācijas. Savukārt NBA noliedz izskanējušās ziņas un sauc to par dokumenta interpretāciju.

Nodomu protokolā par darbu pabeigšanas optimizāciju, ko 21.februārī iesniedzis NBA valdes loceklis Māris Vidauskis, tiek rosināts līguma vērtību turpmāk fiksēt kā «nepārsniedzamu cenu», kas ir nosakāma ar pārmērīšanu un izmaiņu pieprasījumu. Vienošanās projekts paredz, ka ir jāatlīdzina galvenajam būvuzņēmējam papildus vadības izmaksas, ieskaitot pagarināto līguma garantiju par vērtību. Tiek rosināts līguma vērtību turpmāk fiksēt kā «nepārsniedzamo cenu», kas ir nosakāma ar pārmērīšanu un izmaiņu pieprasījumiem.

«Nepārsniedzamās cenas» vērtība ietvertu prognozētās pārmērīšanas rezultātus - 81 711 703,29 latus, izmaiņu pieprasījumus - 23 503 846,99 latus, un prasījumus par noraidītajiem pieprasījumiem - 180 000 latu.

Papildu vienošanās arī paredz, ka pagarinājuma izmaksas būtu 5 537 191,21 lats, 50% no pagarinājuma izmaksām par periodu no 2012.gada novembra līdz 2013.gada maijam - 300 000 latu, papildu resursi koordinācijai - 150 000 latu, bet «nepārsniedzamās cenas» neparedzētās izmaksas - 220 000 latu, tādējādi «nepārsniedzamās cenas» vērtība būtu 111 602 741,49 lati. Būvniecības izmaksu indeksācija vienošanās projektā vairs nav iekļauta.

Savukārt NBA noliedz izskanējušo informāciju par vēlmi atteikties no izmaksu indeksācijas uzsverot, ka dokuments, kas nonācis mediju rīcībā ir papildu vienošanās pie līguma projekta un tajā nevienā punktā nav paredzēts atteikties no līgumā noteiktās inflācijas/deflācijas koeficienta. NBA pauž neizpratni par šādu žurnālistu dokumenta interpretāciju.

LNB norāda, ka paredzētās Vienošanās projekts ir visu iesaistīto pušu sadarbības plāns par jaunās LNB ēkas projekta celtniecības, tostarp to darbu, kas tiešā veidā neattiecas uz NBA, pilnīgu pabeigšanu. Lai pēc iespējas drīzāk un tehnoloģiski pareizā veidā nodotu jauno LNB ēku sabiedrības lietošanā, tam nepieciešama savstarpēja būvdarbu, infrastruktūras darbu, mēbeļu, aprīkojuma un vājstrāvu iekārtu uzstādīšanas darbu koordinācija arī pēc 2012. gada 18. novembra.

KM valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters apgalvoja, ka Vidauska piedāvātā papildu vienošanās ir tikai «būvnieku redzējums par LNB jaunās ēkas būvdarbu pabeigšanu». Tas esot nodots izvērtēšanai KM LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājam Indriķim Buiķim.

Lielpēters uzsvēra, ka «Kultūras ministrija stingri turas pie noslēgtā līguma par LNB jaunās ēkas būvniecību, kurā paredzēta būvizmaksu indeksācija». Piedāvātā papildu vienošanās, pēc Lielpētera teiktā, varētu tikt slēgta būvniecības līguma ietvaros un negrozīt to.

Pretējās domās ir KM uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādinātā valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, kura ir pārliecināta, ka papildu vienošanās pārkāpj noslēgto Gaismas pils būvniecības līgumu un ar dažādu «papildu samaksu» ieviešanu būvnieki cenšas izvairīties no līgumā paredzētās būvizmaksu indeksācijas. KM nav tiesību slēgt tādu papildu vienošanos, uzskata atstādinātā ierēdne.

Dokumentus par NBA piedāvāto papildu vienošanos Zvidriņa šodien apņēmusies iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Ministru kabineta 2008.gada 21.aprīļa rīkojumā «Par līguma noslēgšanu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecību» ir noteikts, ka līgums par LNB būvdarbiem tiek slēgts par būvdarbiem, kas nepārsniedz 135 324 596,53 latus ar pievienotās vērtības nodokli. Savukārt būvniecības līguma 13.8.punktā ir noteikts, ka līguma korekcijas summas aprēķināmas reizi ceturksnī 36 dienu laikā pēc koriģēšanas perioda beigām.

NBA līdz šai dienai nav veikusi būvniecības izmaksu korekcijas aprēķinu par 2011.gada 2. un 3.ceturksni, minētos aprēķinus KM uzdevumā ir veikusi LNB būvuzraudzības grupa Hill International N.V..

LNB jaunās ēkas Gaismas pils būvuzraugs Hill International N.V. pērnā gada 29.decembrī ir iesniedzis KM detalizētus aprēķinus, kas rāda, ka pērnā gada otrajā ceturksnī LNB jaunās ēkas būvdarbu izmaksu samazinājums ir 836 113 lati, trešajā ceturksnī - 802 942 lati, bet kopā - 1 639 055 lati.

Līdz likumā un sākotnējā būvniecības līgumā noteiktajam termiņam - 2012.gada 18.novembrim - tiks pabeigtas un nodotas pasūtītājam zonas 1.stāvā, mezanīnstāvā, 2., 3., 10., 11. un 12.stāvā, kā arī ēku norobežojošās konstrukcijas. 2013.gada 3.maijā pasūtītājam un LNB tiks nodotas atlikušās zonas.

26.janvāra apspriedē KM, kā liecina tās stenogramma, izvērtās asa domu apmaiņa par Gaismas pils būvizmaksu indeksāciju. Sabiedrības par atklātību Delna direktors Kristaps Pētermanis norādījis, ka līdz šim Delna nav dzirdējusi pārliecinošus argumentus, kāpēc līgums par 2. un 3.ceturkšņa indeksāciju netiek pildīts. Pētermanis arī norādījis, ka laikā, kad indeksācijas koeficients bija pozitīvs, būvnieks to neizvirzīja kā problēmu.

Pētermanis atzīmējis, ka būvnieku profesionālā asociācija ir divreiz vērsusies Centrālajā statistikas pārvaldē, taču būvniecības izmaksu indeksu aprēķināšana nav grozīta. «Maza ticamība, ka jautājums arī šoreiz tiks izlemts būvniekiem vēlamā virzienā. Nevajag KM nostādīt ķīlnieka lomā, bet tā vietā ievērot līgumuv teicis Delnas vadītājs.

Savukārt Vidauskis apgalvojis, ka NBA ir sniegusi visas maksājumu garantijas un ir veikti līgumā noteiktie garantijas saistību ieturējumi par labu pasūtītājam. «Pasūtītājam nav riska, ka aprēķinātās indeksācijas summas 1,6 miljoni varētu netikt samaksātas,» sacījis Vidauskis.

Sanāksmes dalībnieki arī bija vienisprātis, ka ir jāatsāk virzīt Gaismas pils būvniecības konfidencialitātes līgums, kas nav noslēgts kopš 2008.gada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Nacionālās Būvkompāniju apvienības (NBA) izteiktā aicinājuma 16.septembrī ir sasaukta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas Uzraudzības padome, informē NBA pārstāvji.

Ņemot vērā to, ka valsts Kultūras ministrijas (KM) personā nepilda saistības pret NBA un neveic līgumā noteikto maksājumu par LNB būvniecību, kā arī netiek pildīti agrākie lēmumi saistībā ar būvniecības izmaksu indeksāciju, NBA sagaida, ka Uzraudzības padome efektīvi un konstruktīvi īstenos savus pienākumus un pieņems konkrētus lēmumus situācijas atrisināšanai.

NBA iepriekš informēja, ka KM, pretēji līguma noteikumiem, neizmaksā NBA par paveiktajiem un valstij nodotajiem būvdarbiem ieturētās naudas pirmo daļu 4,812 miljonu eiro apmērā, lai gan būve tika nodota valstij jau pirms pusotra gada, 2013.gada decembrī.

Otrā ieturētās naudas daļa tādā pašā apjomā saskaņā ar līgumu jāizmaksā pēc garantijas termiņa, kas būs šī gada beigās. Tāpat nav veikta samaksa 569,8 tūkstošu eiro apmērā par būvdarbu papildus apjomu, ko KM ir rakstiski atzinusi. KM arī kavē jautājuma risināšanu attiecībā uz būvdarbu izmaksu indeksāciju un cenas korekciju sakarā ar deflāciju būvniecības laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jaunās LNB ēkas pakalpojumi būs pieejami 2013.gada nogalē; nepieciešami papildu līdzekļi

Lelde Petrāne, 19.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien, 19.jūnijā, izskatīja un atbalstīja grozījumus Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas likumā, kas paredz, ka LNB projekts īstenojams līdz 2013. gada 31.decembrim.

Komisija nolēma virzīt likumprojektu steidzamības kartībā, lai 21.jūnijā Saeima to pieņemtu 1. un 2. (galīgajā) lasījumā.

Atbilstoši aktualizētajam projekta īstenošanas grafikam, LNB ēkas būvdarbi pamatā tiks pabeigti līdz 2012. gada beigām, savukārt projekta pilna realizācija un LNB darbības uzsākšana jaunajā ēkā plānota 2013.gada nogalē.

LNB projekta īstenošanas likums pašreiz noteic, ka LNB projekts jāpabeidz līdz 2012.gada 18.novembrim. Ēkas būvdarbus uzsāka 2008. gadā, taču, ņemot vērā kraso ekonomiskās situācijas pasliktināšanos 2008.gada beigās, valsts budžetā samazināja LNB projekta īstenošanai sākotnēji paredzēto finansējumu 2009.un 2011.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gaismas pils iekšdarbus apgrūtina laikus nenodrošinātie inženierkomunikāciju pieslēgumi

NOZARE.LV, 06.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) iekšdarbu veikšanu apgrūtina LNB pasūtītāja - Kultūras ministrijas (KM) - laikus nenodrošinātā inženierkomunikāciju (apkures, kanalizācijas, elektrības) pieslēgšana ēkai, šodien žurnālistiem sacīja LNB būvdarbu vadītājs Valdis Koks.

«Līgumā, kas noslēgts ar Nacionālo būvkompāniju apvienību (NBA), nav paredzēts, ka NBA nodrošina ārējās infrastruktūras pieslēgšanu, tāpat kā iekšējo informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju pieslēgšanu. Objekta pasūtītājam KM ir jānodrošina šie pieslēgumi, lai būvnieki varētu turpināt darbu,» sacīja Koks.

Viņš skaidroja, ka siltumapgāde LNB ēkai pieslēgta tikai 2011.gada 6.decembrī, divus mēnešus vēlāk, nekā bija paredzēts. «Patlaban temperatūra LNB pirmajā stāvā jau sasniegusi plus 13 grādus, augšējos stāvos tā jau ir sasniegusi plus 16 grādus, bet mitrums telpās vēl ir augsts. Tur, kur mitrums atļauj, apdares darbi jau ir sākti,» skaidroja Koks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gaismas pils būvnieka Nacionālās būvkompāniju apvienības apgrozījums pērn - Ls 22,72 miljoni

NOZARE.LV, 16.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils būvnieka Nacionālās būvkompāniju apvienības apgrozījums pērn sasniedzis 22,72 miljonus latu, liecina Firmas.lv informācija.

Tas ir par 36,8% vairāk nekā 2010.gadā, kad pilnsabiedrības apgrozījums bija 16,6 miljoni latu.

Nacionālās būvkompāniju apvienības peļņa pieaugusi par 27% - no 32 109 latiem 2010.gadā līdz 40 791 latam 2011.gadā.

Pilnsabiedrības vadības ziņojumā teikts, ka kopā 2008.-2011.gadā paveiktais veido 56,98% no akceptētās līguma summas par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecību.

Pērn pabeigti jumta hidroizolācijas pirmā slāņa izbūves darbi un uzsākta jumta sendvičtipa paneļu montāža. Veikti 95% no fasādes norobežojošo konstrukciju montāžas darbiem, un ēka tika pieslēgta Rīgas siltuma siltumapgādes sistēmai. Šādā veidā tika nodrošināta Gaismas pils aizsardzība pret nokrišņiem, kā arī nodrošināti apstākļi iekšdarbu izpildei - uzsākta starpsienu un pacelto grīdu izbūve, piekārto griestu montāža utt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija (KM) aprēķinājusi, ka jaunās LNB ēkas jeb Gaismas pils uzturēšana gadā nodokļu maksātājiem izmaksās aptuveni trīs miljonus eiro, kas ir būtiski vairāk, nekā mēs pašlaik maksājam par pašreizējo LNB sešu ēku ekspluatāciju (420 000 eiro gadā). Visu LNB šobrīd izmantoto telpu kopējā platība ir apmēram 17 000 kvadrātmetru, jaunās ēkas platība ir 2,5 reizes lielāka - 45 250 kvadrātmetru. Rodas pamatots jautājums: ja jaunuzceltās ēkas platība ir tikai divarpus reižu lielāka, kādēļ ekspluatācijas izmaksas ir septiņas reizes dārgākas, šodien raksta laikraksts Diena.

KM pārstāvis Uldis Zariņš laikrakstam skaidrojis, ka veco ēku un jaunās LNB ekspluatācijas izmaksas tiešā veidā salīdzināt nebūtu korekti, jo ir gana daudz būtisku atšķirību. Turklāt LNB jaunajā ēkā piedāvās daudz plašāku un atraktīvāku pakalpojumu klāstu - tai skaitā izstādes, koncertus, konferences, seminārus un apmācības. Apmeklētājiem būs pieejami arī diennakts pakalpojumi, līdz ar to būtiski palielināsies LNB klientu skaits. Visi jaunās LNB ēkas ekspluatācijas izdevumi gan ir provizoriski, balstīti uz būvinženieru aprēķiniem, līdz ar to realitātē var būt korekcijas, uzsver Diena.

Viena no pozīcijām, kur izmaksas jaunajā LNB ir būtiski augstākas, ir izdevumi par elektroenerģiju. Pašreizējo sešu LNB ēku elektrības rēķins ir 86 000 eiro, jaunajā ēkā tas sasniegs 770 000 eiro. Galvenais iemesls izdevumu kāpumam - jaunās ēkas infrastruktūra un inženiertehniskais aprīkojums ievērojami atšķiras no vecajām ēkām. Tā, piemēram, šobrīd LNB izmantotajā ēkā kopā ir trīs lifti, bet jaunajā LNB ēkā to būs 11, kā arī elevators. Jaunā ēka būs aprīkota ar ventilācijas un klimata iekārtām, kādu pašreizējās ēkās nav. Arī IT un audiovizuālais aprīkojums jaunajā ēkā būs ievērojami daudzskaitlīgāks nekā šobrīd. Ietekmi uz resursu patēriņu atstāj pat tādi faktori kā ievērojami lielāks labierīcību skaits jaunajā ēkā, kā arī ēdināšanas iestāžu darbošanās, kas arī patērēs kā ūdeni, tā elektrību, skaidro laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta: Gaismas pils būvnieki no valsts vēlas piedzīt 11,45 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 08.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Kultūras ministrija uzskata, ka būvnieki šobrīd nodokļu maksātājiem izvirza juridiski un finansiāli nepamatotas prasības.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvnieki - pilnsabiedrība Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) – Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā š.g.15. janvārī iesniegusi prasības pieteikumu par 11 449 483,09 eiro piedziņu no valsts.

Šo summu būvnieka ieskatā, veido: parāds 9 242 595,33 eiro, līgumsods 924 259,53 eiro un nokavējuma procenti 1 223 497,80, kā arī procenti par termiņā nesamaksātajiem procentiem 59 130,43 eiro apmērā.

NBA padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns norāda, ka «prasība nepārsniedz Latvijas Nacionālās bibliotēkas kompleksa celtniecībai paredzēto finansējumu. Tā arī nav papildu samaksa jau nolīgtajai summai. NBA vēlas saņemt pienākošos, nolīgto atlīdzību par reāli paveikto darbu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā ar nozares organizācijām un, balstoties uz biedrības "Latvijas Būvuzņēmēju partnerība", VAS "Valsts nekustamie īpašumi" un Latvijas Būvniecības padomes viedokli un pieredzi, ir izstrādājusi Vadlīnijas būvdarbu izmaksu indeksācijai, informē EM.

Vadlīnijas pamatā ir izstrādātas būvdarbu līguma cenas indeksācijai, taču līdzīgus principus pasūtītājs var piemērot arī citiem publiskajiem būvniecības pakalpojumu līgumiem.

Indeksācijas mērķis ir pārvaldīt un mazināt cenu izmaiņu (inflācijas vai deflācijas) riskus būvniecības nozarē. Līguma cenas indeksācija ir efektīvs instruments riska, kas ir saistīts ar darba spēka izmaksu un resursu cenu fluktuācijām, pārvaldībai būvdarbu līgumos. Regulējuma par būvdarbu līgumu cenas indeksāciju iekļaušana būvdarbu līgumos ļaus līgumslēdzējpusēm elastīgi pielāgoties būvdarbu tirgus svārstībām.

Vadlīnijās raksturoti cenu indeksi, kurus var izmantot būvdarbu izmaksu indeksācijai, sniedzot skaidrojumu par indeksiem un izmantošanas iespējām. Vadlīnijās sniegti arī ieteikumi būvdarbu izmaksu indeksēšanai, norādot galvenos indeksēšanas principus būvdarbu īstenošanas gaitā un sasaistot tos ar izmantojamiem indeksiem, to izmaiņu izvērtēšanu un attiecināšanu uz izmaksu vērtības izmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gaismas pils arhitekts saules paneļa izmaksas jaunajai LNB ēkai uzskata par pamatotām

LETA, 15.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas arhitekts Gunārs Birkerts uzskata, ka Gaismas pils projektā saules paneļiem ir jābūt un to izmaksas ir pamatotas, apgalvoja būvfirmas RBSSKALS komunikācijas konsultants Jānis Andžāns.

Pēc arhitekta domām, ir būtiski apzināties to, ka saules paneļa uzstādīšanas izmaksas sevi neattaisnos pirmajos būvniecības gados un šīs investīcijas atmaksāsies pēc vairākām paaudzēm.

Tāpat Birkerts norādot, ka mūsdienu pasaulei ir nepieciešams, lai jebkura jaunā celtne dotu ieguldījumu sevis patērētās enerģijas ražošanā. Tādēļ, lai ēka sevi uzturētu, ir nepieciešams, lai enerģijas ražošanas mehānismi būtu ietverti pašā ēkā.

LNB gadījumā izstrādātais tehniskais risinājums faktiski paredz nevis vienkāršu saules paneļu uzstādīšanu uz bibliotēkas jumta, bet gan komplicētas sistēmas integrēšanu pašā ēkā. Proti, atšķirībā no citiem projektiem, LNB jaunās ēkas projektā saules paneļi pildītu arī īpašas arhitektoniskas un jumta funkcijas, jo pēc būtības ir paredzēts uzstādīt stikla paneļu jumtu ar iebūvētām fotovoltiskām šūnām, kas ražos elektrību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kultūras ministrijai LNB projekta īstenošanai papildus nepieciešami vairāk nekā 4 miljoni latu

LETA, 28.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien valdība iepazinās ar Kultūras ministrijas ziņojumu par turpmākajām darbībām Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta pabeigšanai, apstiprinot 4 795 650 latu papildu apropriāciju LNB projekta īstenošanai.

Paredzēts Kultūras ministrijai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniegt pieprasījumu Finanšu ministrijā apropriācijas palielināšanai budžeta apakšprogrammā «Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošana» 4 795 650 latu apmērā.

Tāpat atļauts Kultūras ministrijai sarunu procedūru rezultātā pagarināt LNB ēkas būvdarbu uzraudzības līguma termiņu, ievērojot saistības būvdarbu garantijas periodā, līdz 2015.gada 31.decembrim un autoruzraudzības līguma izpildes termiņu - līdz 2014.gada 30.jūnijam.

Pamatojoties uz Kultūras ministrijas rīkotās sarunu procedūras "LNB infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbi" rezultātiem ministrija šā gada 28.februārī noslēdza līgumu par LNB infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem par summu 10 768 992 lati, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas par 2 635 553 latiem pārsniedz LNB infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem paredzēto finansējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentējot plašsaziņas līdzekļos publicētos pretējos viedokļus starp Kultūras ministriju (KM) un pilnsabiedrību Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas – Gaismas pils – nesakārtoto būvniecības izmaksu jautājumu, LNB norāda, ka šis temats noteikti jāaplūko kontekstā ar nepabeigtajiem būvdarbiem un būtiskiem fiksētajiem defektiem LNB ēkas infrastruktūrā, ko NBA vēl joprojām nav novērsusi.

Kopumā, kopš 2013. gada decembra līdz šim brīdim pastāv 78 pozīcijas par nepabeigtiem darbiem un defektiem (nav pabeigta grīdu apdare; nav novērsta sāļu izdalīšanās no ārsienām, granīta plātņu šuvēm; nav rasts ilglaicīgs tekošā jumta problēmas risinājums; nav novērsta ūdens sūce Rīgas IT Demo centra telpā u.c.) LNB ārējā un iekšējā infrastruktūrā, ko NBA vēl aizvien nav novērsusi.

Tādējādi NBA apgalvojums par valsts parādsaistībām šajā situācijā ir morāli nekorekts un juridiski nepamatots, paziņojumā medjiem norāda LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Pamatojoties uz oficiālo vēstuli, ko 2015. gada 24. augustā būvuzraudzības uzņēmums Hill International nosūtīja NBA par nepabeigto darbu un defektu novēršanas stāvokli LNB jaunbūvē, LNB pauž bažas un stingru kritiku NBA par tās bezdarbību konkrētās situācijas risināšanā. Saskaņā ar Hill International sniegto informāciju LNB ēkas ārējās un iekšējās infrastruktūras defektu, nepabeigto darbu un garantijas laika perioda defektu novēršana praktiski nenotiek. Tādējādi netiek pildīta vienošanās, ko paredz 2008. gada 15. maijā starp KM un NBA noslēgtais līgums par LNB būvdarbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēbeļu izgatavošana un uzstādīšana Gaismas pilī ir līdz šim lielākais mēbeļu iepirkums Latvijā, preses konferencē par Gaismas pils mēbelēm pauda mēbeļu ražotāju, pilnsabiedrības 4MB, pārstāvji Andris Jansons un Aldis Circenis.

A. Circenis pastāstīja, ka 90% mēbeļu ražošana notikusi Latvijā. Arī dizaina un tehniskie risinājumi tapuši šeit. A. Circenis norādīja, ka daudzas mēbeles ir komplicētas. Tajās esot izmantoti tādi paņēmieni, kurus ražotāji ikdienā nelieto. Prasības, pie kurām mēbeļu ražotāji centušies turēties, pēc A. Circeņa teiktā, ir ļoti augstas.

A. Jansons pauda, ka pilnsabiedrības 4MB ražotāju projekti parasti ir orientēti uz eksportu, tāpēc ir liels pagodinājums ražot mēbeles nacionālai būvei Latvijā. Viņš norādīja, ka, lai gan bibliotēkas ēkas aprīkošana ar mēbelēm aizkavējās līguma slēgšanas un konkursa norises gaitā, mēbeļu ražotāji pašlaik dara visu iespējamo, lai iekļautos līgumā noteiktajā termiņā - sešos mēnešos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Kleever pārstāvji: Ažiotāža publiskajā telpā par vienu vārdu ir pārmērīga

LETA, 16.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ažiotāža publiskajā telpā saistībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb Gaismas pils restorāna nosaukumu Kleever ir pārmērīga, norāda restorāna pārvaldītājas SIA OZRT valdes loceklis Lauris Streņģe.

Kā atzīmē Streņģe, ņemot vērā, ka LNB ir jauna, apjomīga un ilgi tapusi celtne, atsevišķi ar to saistīti notikumi nereti tiek uztverti emocionāli. Līdz ar to Kleever pārstāvji iepriekš nojauta, ka arī restorāna nosaukuma paziņošanu radīs dažādus viedokļus un jautājumus.

Taču publiskajā vidē izskanējušie komentāri, kas apšauba restorāna pārvaldītāju latvisko domāšanu, ir nekorekti, piebilst Streņģe.

«Lai kāds būtu restorāna nosaukums, uzskatām, ka ažiotāža publiskajā telpā par vienu vārdu ir pārmērīga. Pateicamies ikvienam, kas veltījis labus vārdus restorāna nosaukumam, taču skarbos komentārus, jo īpaši tos, kas apšauba mūsu latvisko domāšanu un cieņu pret valsts valodu, uzskatām par nekorektiem,» uzsver Streņģe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kultūras ministre:Gaismas pils projekts tapa laikā, kad vārds «energoefektivitāte» nebija darba kārtībā

Andrejs Vaivars, BNS, speciāli DB, 16.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils uzturēšanas izmaksas var svārstīties no 2,5 līdz 4 miljoniem eiro gadā.

Aktuāli kļuvuši vairāki jautājumi, kas jau faktiski tūlīt būs jārisina – vai Kultūras ministrijai jānodarbojas ar būvniecību, cik īsti būs jāmaksā par jaunās bibliotēkas uzturēšanu, vai, ceļot kultūras infrastruktūru, netiek aizmirsts par tajā strādājošajiem, kur tiks celts laikmetīgās mākslas muzejs un tamlīdzīgi. Par to visu intervijā stāsta kultūras ministre Dace Melbārde.

Plānots, ka šovasar durvis apmeklētājiem beidzot vērs jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb Gaismas pils. Nenoliedzami tās būvniecība uzsākta vēl ilgi pirms tam, kad jūs kļuvāt par ministri. Un tomēr – cik optimāls jūsu skatījumā ir šis projekts?

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta: Noraida Nacionālās bibliotēkas būvnieku prasību par 12,1 miljona eiro piedziņu no valsts

LETA, 04.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien pilnībā noraidīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvnieku - pilnsabiedrības «Nacionālo būvkompāniju apvienība» - prasību par 12 134 532 eiro piedziņu no valsts.

Pirmās instances tiesa bija apmierinājusi prasību daļā par parāda pamatsummas 9 272 319 eiro piedziņu un noraidījusi prasību daļā par nokavējuma procentu un līgumsoda piedziņu 2 862 212 eiro apmērā. Ņemot vērā to, ka Rīgas apgabaltiesa bija noraidījusi prasību par pamatsummu, apelācijas instances tiesai nebija pamata vērtēt prasību daļā par nokavējuma procentu un līgumsoda piedziņu, pieņemto nolēmumu skaidroja Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnesis Valdis Vazdiķis.

Lietas būtība ir par to, vai Latvijas valsts Kultūras ministrijas personā ir pilnībā norēķinājusies ar pilnsabiedrību «Nacionālā būvkompāniju apvienība» par LNB būvniecību atbilstoši līgumā par LNB būvniecību pielīgtajam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurence būvniecībā ir, vienlaikus vairākos segmentos novērojams strādājošo uzņēmumu skaita sarukums, kura iemesli meklējami neprognozējamā nākotnē vairāku gadu periodā. Piegādātāju apvienības var būt viens no veidiem, kā palielināt konkurenci, bet jādomā arī par produktivitātes celšanu nozarē.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Biznesa rīkotajā tiešsaistes diskusijā Konkurence būvniecības jomā: panākumi un izaicinājumi.

Lejupejoša tendence

“Konkurence pastāv, bet ir duāla sajūta. Publisko iepirkumu dati rāda, ka 2019., 2020. un 2021. gadā uz vienu iepirkumu būvniecībā bija pieci piedāvājumi, 2022. gadā tie bija četri un šogad jau vien trīs. Tātad konkurence 2023. gadā salīdzinājumā ar situāciju, kāda bija pirms Covid-19 pandēmijas, ir sarukusi,” situāciju analizē Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons. Viņš norāda uz pašu būvuzņēmēju secināto, ka lielajos un komerciāli interesantajos būvprojektos konkurence ir, jo pretendentu skaits ir seši – septiņi, savukārt vidēja lieluma projektos (līdz 5 milj. eiro) konkurence ir būtiski mazāka, jo tie dažādu iemeslu dēļ nav tik pievilcīgi. “Iespējams, ka vāja konkurence ir privātmāju būvniecības segmentā, taču tajā mūsu biedri nestrādā, tāpēc ir grūti izdarīt secinājumus,” tā G. Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

KM: Mainot LNB būvniecības līguma nosacījumus, būvnieks cer no valsts iegūt papildus vairāk nekā 9 miljonus eiro

Dienas Bizness, 31.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildot uz Nacionālās Būvkompāniju apvienības 31.augustā valsts augstākajām amatpersonām adresēto publisko vēstuli, Kultūras ministrija (KM) norāda, ka maksājumi un aprēķini Nacionālajai Būvkompāniju apvienībai par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecības darbiem tiek veikti atbilstoši 2008. gadā noslēgtajam līgumam. Krīzes laikā deflācijas rezultātā samazinājās summa, kura valstij jāmaksā būvniekiem par LNB būvniecību, un kopš 2011. gada būvnieki mainījuši viedokli par darbu gala aprēķinu, teikts KM izplatītajā paziņojumā.

Līguma izpildi administrē un uzrauga neatkarīgs starptautisks būvuzraugs Hill International. Piemērojamos būvniecības izmaksu indeksus Kultūras ministrijai iesniedz Centrālā statistikas pārvalde atbilstoši līgumā noteiktajam, kas paredz arī būvniecības darbu izmaksu indeksācijas kārtību.

Būvnieku viedoklis jautājumā par inflācijas un deflācijas indeksiem mainījās 2011. gadā. Līdz ar krīzi šie indeksi mainījās, samazinot valsts izdevumus par LNB būvniecību, tomēr kopš līguma noslēgšanas brīža līdz 2011. gadam tie netika apšaubīti. Pēc KM rīcībā esošās informācijas, arī LNB Uzraudzības padome līdz šim brīdim nav apšaubījusi līgumā paredzēto kārtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Pensionāru federācija atbalsta pensiju indeksācijas modeli 2014. gadam

LETA, 09.12.2013

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs Andris Siliņš (no kreisās) un LPF organizētā gājiena dalībnieki no Jēkaba laukuma dodas uz Saeimas namu pie priekšsēdētājas, kurai personīgi nodos vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) valde šodien sēdē nolēma atbalstīt Labklājības ministrijas (LM) piedāvāto pensiju indeksācijas modeli 2014.gadam.

Vienlaikus LPF valde vienojās lūgt LM izskatīt iespēju ieviest diferencētu pensiju indeksācijas koeficientu atkarībā no pensijas apmēra, lai mazajām pensijām nodrošinātu lielāku pieaugumu.

LM priekšlikums paredz indeksēt visas pensijas līdz noteiktam līmenim ar vienu koeficientu, ko veido patēriņa cenu izmaiņu indekss un darba algas pieauguma indekss. Visām pensijām tiktu indeksēta viena bāzes summa jeb 50% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas algas.

Siliņš sēdē norādīja, ka šāds pensiju indeksācijas modelis nodrošinātu lielāku pieaugumu lielajām pensijām. Piemēram, 200 latu un lielākas pensijas pieaugtu par apmēram pieciem latiem, 150 latu lielas pensijas - par 3,75 latiem, bet 100 latu lielas pensijas - par 2,50 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Uz Gaismas pili ar auto labāk nedoties

Dienas Bizness, 15.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvdarbi jāpabeidz līdz šā gada beigām. Taču plānotās apakšzemes autostāvvietas gan pagaidām nebūs. Taupības vārdā pie Gaismas pils tiek būvēta virszemes stāvvieta 110 mašīnām, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

LNB sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītāja Signe Valtiņa sacījusi – šajā būvniecības kārtā autostāvvieta netiks paplašināta.

Laikraksts gan atgādina, ka vēl nesen LNB direktors Andris Vilks stāstīja - pēc atklāšanas 2014. gadā bibliotēku varētu apmeklēt 3000 cilvēku dienā.

Kultūras ministrijas LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis informējis, ka bibliotēkas projekta īstenošanā prioritāri paredzēts pabeigt ēkas būvdarbus, LNB infrastruktūras objektu 1. kārtas būvniecību un pilnībā aprīkot Gaismas pili ar mēbelēm un iekārtām. Viņš skaidrojis, ka infrastruktūras objektu projekta 1. kārta ietver LNB daudzfunkcionālās tehniskās ēkas daļēju izbūvi (tajā tiks izvietotas mikroklimata uzturēšanas iekārtas un datu centrs), kā arī 110 automašīnu stāvvietu iekārtošanu. Valsts budžeta konsolidācijas pasākumi neesot ļāvuši vienlaikus pabeigt bibliotēkas pamatēkas un visu infrastruktūras objektu izbūvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku bibliotēku atbalsta biedrība (LBAB) savu ilggadējo akciju Atbalsts lauku bibliotēkām šogad bija iecerējusi noslēgt īpaši simboliski, par decembrī paredzētā gada noslēguma sarīkojuma vietu izraugoties Gaismas pili. Taču no valsts galvenās - Latvijas Nacionālās - bibliotēkas vadības saņemts laipns atteikums, kas pamatots ar «saspringtu pārkārtošanās darbu, lai pirmos četrus ēkas stāvus atbrīvotu un sagatavotu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē vajadzībām,» vēsta laikraksts Diena.

Gaismas pilī izvietota viena koncertzāle ar 500 vietām un piecas dažāda lieluma konferenču zāles. Vēl divas telpas atvēlētas izstādēm. Tās visas atrodas celtnes pirmajos četros stāvos, kas «vienkāršajiem ļaudīm» nebūs pieejamas līdz pat nākamā gada septembrim, norāda laikraksts. Kā iepriekš sacījis LNB Stratēģiskās attīstības nodaļas vadītājs Uldis Zariņš, tajās notiks Latvijas prezidentūras ES Padomē galvenās norises. Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Dagnija Grīnfelde skaidrojusi, ka to paredz starp iestādi, LNB un Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu pērn noslēgtā vienošanās: «LNB šajā laikā turpinās veikt savas pamatfunkcijas un būs pieejama lasītājiem, tomēr citi pasākumi ārpus Latvijas prezidentūras norisēm nenotiks.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LNB apņemas līdz septembra vidum savest kārtībā aprīkojuma uzkaiti

Dienas Bizness, 25.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Valsts kontroles (VK) revīzijā paustajiem iebildumiem par to, ka Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) ir nodrošināta nepietiekama iekšējā kontrole pār pamatlīdzekļu un inventāra uzskaiti, pieņemts lēmums, ka materiālo vērtību uzskaiti saskaņā ar LNB rīkojumu un uzdevumu un laika plānu, pakāpeniski līdz šī gada 15. septembrim veiks inventarizācijas komisijas. Inventārs tiks gan aplīmēts ar reģistrācijas uzlīmēm, gan ievadīts grāmatvedības uzskaites sistēmā, informē LNB Sabiedrisko attiecību speciālists Komunikācijas departaments Augusts Zilberts.

LNB pārstāvji atzīmē, ka 2014. gads bija Gaismas pils atklāšanas gads. Tā laikā uz Gaismas pili tika pārvesti aptuveni 3 miljoni krājuma vienību, bibliotēku apmeklēja 255 tūkstoši cilvēku, un tika sekmīgi aizvadīti vairāk nekā 500 dažādu pasākumu. Īpaši jāizceļ fakts, ka līdz ar jūniju LNB sāka pildīt savas tiešās funkcijas – apkalpot lasītājus.

Paralēli intensīvajai darba uzsākšanai jaunajā ēkā, tika īstenotas arī konkrētas saimnieciskas darbības – inventāra uzstādīšana un uzskaite. Proti, laikā no 6. jūnija līdz 30. decembrim LNB no Kultūras ministrijas saņēma vairāk nekā 81 tūkstoti materiālo vienību. Tiesa, jāņem vērā, ka, pirmkārt, tās bija jāizvērtē pēc normatīvajiem aktiem un jāsadala vienībās atbilstošos grāmatvedības uzskaites kontos (kas pēc VK ieteikuma tika arī izdarīts), kā arī jāpiešķir unikāli identifikācijas numuri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Saules paneļi uz Gaismas pils jumta izmaksās 620 tūkstošus

Lelde Petrāne, 13.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ideja par saules paneļu izvietošanu uz Nacionālās bibliotēkas ēkas (Gaismas pils) jumta pieder bibliotēkas projekta autoram Gunāram Birkertam, kurš to ierosināja, ņemot vērā pasaules tendences – gan arhitektūrā, gan «zaļās enerģijas» attīstībā un izmantošanā, portālam db.lv pastāstīja Kultūras ministrijas pārstāve Annija Senakola.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šā gada augustā atbalstīja Kultūras ministrijas sagatavoto projekta pieteikumu Saules paneļu izbūve uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas jumta līdzfinansējuma saņemšanai no budžeta programmas Klimata pārmaiņu finanšu instruments. Projektā paredzēts LNB ēkas jumta plaknē ievietot īpaša dizaina monokristāliskā silīcija šūnu saules bateriju moduļus elektroenerģijas ieguvei un ievadei ēkas kopējā elektrotīklā.

Kā skaidroja A. Senakola, projektā tiks izmantoti īpaši šim gadījumam izgatavoti paneļi, jo līdztekus elektriskajiem parametriem ir izvirzīti arhitektoniskie un konstruktīvie nosacījumi - saules paneļu krāsai ir jābūt iespējami līdzīgai nerūsējošā tērauda jumta seguma paneļu krāsai; saules paneļu izmēri ir vienādi ar jumta nerūsējošā tērauda paneļiem, tie tiek iestrādāti jumta plaknē, aizvietojot nerūsējošā tērauda paneļus, tādējādi tiem jānodrošina arī jumta seguma funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas lejupslīdes dēļ valsts vairākus gadus bija spiesta konsolidēt budžetu un ciest citas starptautisko aizdevēju noteiktas neērtības, taču šie procesi nesuši arī ieguvumus – pirmskrīzes un šā brīža cenu starpības dēļ Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtniecība izmaksās par gandrīz deviņiem miljoniem mazāk, nekā tas tika prognozēts iepriekš, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

«Lai arī krīzes dēļ valstij ir nācies pagarināt LNB ēkas būvniecības un nodošanas termiņu, kas radījis dažādas neērtības, valsts ir arī ieguvusi – noticis būtisks izmaksu samazinājums. Tas bijis iespējams, pateicoties indeksācijai, kas ir taisnīgs mehānisms līgumcenas noteikšanā starp būvniekiem un pasūtītāju. Pateicoties indeksācijai, valsts bibliotēkas būvniecības procesā kopumā būs ietaupījusi 8,9 miljonus latu,» laikrakstam sacījis Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Guntis Puķītis.

Ietaupījuma summu valstij veidojot trīs galvenās pozīcijas: līdz šim veiktie vairāk nekā 5,1 miljona latu indeksācijas norēķini, indeksācijas parāda uzkrājums 2,6 miljoni latu un turpmākā indeksācijas prognoze līdz būvdarbu pilnīgai pabeigšanai, kas veido 1,2 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta - Gaismas pils būvniecības kopējās izmaksas būs 187 miljoni latu

LETA, 22.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecības kopējās izmaksas būs 187 miljoni latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Papildināts viss teksts.

Izmaksās iekļauta gan ēkas celtniecība, gan infrastruktūra un mēbeles, gan arī aprīkojums, pārcelšanās izdevumi un citas lietas, kas saistītas ar to, lai bibliotēkas ēku varētu nodot lietošanai.

Pilnsabiedrības Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns, šodien piedaloties jaunās ēkas prezentācijas pasākumā, minēja, ka Gaismas pils ir teju 100% pabeigta.

Galvenais uzdevums tagad ir pabeigt infrastruktūras būvi, lai bibliotēkas jaunajā ēkā var ieklāt atlikušo grīdu un veikt vēl citus šādus tādus darbus. Tāpat, ņemot vērā to, ka bibliotēka tomēr atteicās no saules bateriju izmantošanas uz jumta, daļai ēkas nav uzklāts jumts, taču nepieciešamais nerūsējošā tērauda materiāls jau ir pasūtīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija ir izsludinājusi iepirkumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas jumta un fasādes tīrīšanai, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

Pretendentiem savs piedāvājums jāiesniedz līdz 23.maijam. Paredzamā līgumcena bez pievienotās vērtības nodokļa ir 110 000 eiro.

Kā liecina ministrijas informācija, darbus plānots pabeigt līdz 30.jūnijam.

Kopš ēkas būvdarbu pabeigšanas, kas notika 2013.gada decembrī, ēka vēl ne reizi pilnībā nav nomazgāta - gan dažādu citu prioritāru darbu dēļ, gan diskusiju dēļ ar ēkas būvuzņēmēju un Kultūras ministriju par to, kam šī darbība jāveic un jāfinansē. Mazgāšanu bija plānots īstenot 2014.gada rudens beigās līdz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sākumam, taču plānotie darbi nenotika nepastāvīgo laikapstākļu dēļ, līdz ar to ārpus kārtas tika veikta tikai daļēja logu mazgāšana, iepriekš aģentūrai LETA skaidroja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) fasādes vairs netiks mazgātas, intervijā Latvijas Radio paziņoja LNB direktors Andris Vilks.

Pēc Vilka domām, bibliotēkai ir jāmazgā tikai logi, kas arī tiks darīts, bet metāla virsmām tikšot ļauts novecot. Kurš gan ir redzējis, ka kāds mazgātu Doma baznīcas metālu jumtus, retoriski vaicāja Vilks.

Vilks pastāstīja, ka LNB fasāde līdz šim nomazgāta divreiz, un viņš uzskata, ka tā bijusi muļķība, pakļaujoties «mediju radītai histērijai».

Runājot par LNB darbu, Vilks atzīmēja, ka bibliotēkas mērķis ir arvien vairāk digitalizēt savus krājumus, un šajā procesā LNB esot pāri pusei. Tas palīdz labāk saglabāt trauslākos drukātos darbus, īpaši periodiku, atzīmēja LNB direktors.

Augusta izskaņā LNB atzīmē savu simtgadi.

Komentāri

Pievienot komentāru